AdSymphony recomandă Cinepolitica!
Vă invităm la cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrală și de Est dedicat filmului politic. CINEPOLITICA revine între 18 și 21 aprilie, în București, la Cinema Elvire Popesco.
În cele 4 zile de film politic
Iată o scurtă descriere a filmelor pe care le puteți viziona în cadrul festivalului. Anul acesta, la ediția a opta, AdSymphony este partener digital al festivalului. Pentru că ne plac subiectele intrigante și pentru că ne plac oamenii care fac lucruri mișto, recomandăm cu căldură festivalul Cinepolitica.
THE FACTORY – Gala de deschidere
Sinopsis: Momentul în care o fabrică este definitiv închisă declanșează o decizie bulversantă într-un grup de foști angajați. Falimentul întreprinderii și atitudinea proprietarului determină câțiva muncitori din nucleul dur să ia o măsură fără precedent: îl vor lua ostatic pe cel responsabil de drama lor și vor cere o recompensă pe măsură. În scenă își vor face apariția și o firmă privată de securitate dar și reprezentanții legii, o trupă de intervenție rapidă. În timpul confruntării directe dintre tabere, tensiunea psihologică va atinge cote ieșite din comun, în timp ce viețile personale ale celor implicați sunt aduse ușor, ușor la suprafață. Un thriller cu multe elemente politice și neo-noir al unuia dintre noii maeștri ai cinematografiei ruse.
PRIMA CAMPANIE – Competiție
Sinopsis: Filmul este inițiat de circumstanțele prin care Astrid Mezmorian, una dintre cele mai tinere jurnaliste franceze ale departamentului de politică al televiziunii naționale TF1, primește sarcina să acopere din punct de vedere mediatic campania electorală a lui Emmanuel Macron. Labirintul realității din „teren”, încă neprevăzute pentru aceasta, dar și dorința sa de a se afirma și impune pe o scenă în care experiența colegilor săi de breaslă pare că ar cântări decisiv declanșează un traseu în care aspectele personale, umane, se întrepătrund abrupt cu un joc politic și jurnalistic cu miză uriașă. Documentarul a câștigat recent marele premiu al festivalului de film Politikos.
LIBERI – Competiție
Sinopsis: Documentarul prezintă lupta unui om cu un întreg sistem judiciar și social în demersul său cât se poate de nobil: ajutorul dat unor semeni aflați în mare dificultate. Cédric Herrou, un fermier francez care cultivă măslini la granița cu Italia, hotărăște să ajute imigranții ce caută o soarta mai bună în Europa, oferindu-le în spațiul pe care îl administrează protecție și mâncare în călătoria lor, aflată sub limita umanului. Printre aceștia se găsesc mulți minori, orfani sau invalizi. Hăituit și condamnat de autorități pentru faptele sale, Herrou intră în atenția mass-mediei internaționale și bătălia sa devine subiect de prim-plan chiar și în New York Times. Regizorul Michel Toesca decide să documenteze întregul calvar, fără a beneficia de o echipă de filmare în adevăratul sens al cuvântului. Filmul rezultat a luat premii la secțiuni speciale ale festivalurilor de la Cannes și Valladolid, fiind un strigăt al unei civilizații occidentale aflate într-un grav impas moral.
MURER: ANATOMIA UNUI PROCES – Competiție
Sinopsis: Vânătoarea de naziști a durat câteva decenii bune după terminarea Războiului și, deși s-a făcut mai mult sau mai puțin în întuneric și anevoios, cu timpul a reușit să aducă la suprafață fapte istorice uluitoare dar și pe autorii lor. Unul dintre cei mai căutați criminali a fost Franz Murer, supranumit și Măcelarul din Vilnius. În 1963, acesta a fost adus în față justiției de către Simon Wiesenthal însuși. La momentul arestării sale, Murer era unul dintre cei mai bogați și respectați membrii ai societății austriece, un fapt cutremurător având în vedere trecutul său ca lider SS și artizan al Holocaustului. Filmul surprinde procesul oficial, care a avut loc la Tribunalul din Graz și a durat o săptămână, transformând o sală de judecată într-un front al ideologiilor, al abominabilului, al complicității colective dar și al credinței că Răul poate fi răzbunat și chiar izbăvit.
Succedând un an tulburat și amețitor din punct de vedere politic, atât pe plan mondial, cât și național, filmele acestei ediții – fie lungmetraje, filme de ficțiune sau documentare – sunt reunite subsloganul „Not so politically correct”. Pentru mai multe detalii, accesați www.cinepolitica.ro