Optimizarea SEO off-page este cheia succesului site-ului tău în afara site-ului ca atare. Strategiile de SEO off-page îți promovează site-ul cu scopul creșterii popularității lui, care poate fi apreciată cantitativ prin numărul de backlink-uri pe care le primește. Cum să îi convingem pe utilizatori să dea backlink către site-ul nostru în mod organic (fără a plăti pentru acest serviciu)? Răspunsul este contentul de calitate. Ce caracterizează contentul de calitate? Relevanța, actualitatea și impactul emoțional pe care îl produce asupra utilizatorului.
Creatorii de conținut care reușesc să se remarce în marketingul digital o fac prin conținutul memorabil, printr-un stil anume, care îi distinge de competitori și contribuie la notorietatea brandului pe care îl promovează.
Iată câteva principii după care trebuie să ne ghidăm pentru a oferi utilizatorilor o experiență memorabilă, care să îi facă să viziteze site-ul pe care îl promovăm.
Relevanța
Primul principiu după care trebuie să ne ghidăm atunci când scriem conținut de marketing este relevanța. Trebuie să dăm utilizatorului ceea ce a fost anunțat în titlu, într-o formă cât mai clară și mai bine structurată. Spre exemplu, dacă vrem să ne informăm cititorii ce este, cum funcționează și care sunt avantajele activării profilului Google My Business, conținutul creat trebuie să explice punctual tema anunțată în titlu, “De ce Google My Business e important în strategia de optimizare SEO?”. Google face din calitatea experienței utilizatorului (user experience/ UX) unul dintre criteriile cele mai importante în determinarea poziționării site-urilor între primele rezultate generate la o căutare. Dacă utilizatorul nu consideră relevantă pentru căutarea pe care a făcut-o pagina pe care a dat click, își manifestă nemulțumirea prin abandonarea paginii respective. Gradul de bounce rate, procentul utilizatorilor care părăsesc pagina imediat după ce o deschid, afectează negativ poziționarea site-ului în rezultatele Google.
Conținut actual
Orice articol de outreach sau postare pe rețelele de socializare, care este menit să convingă utilizatorii nefamiliarizați cu site-ul nostru să îl viziteze și să rămână pe pagină, trebuie să includă informații relevante despre un subiect de actualitate. Spre exemplu, dacă conținutul creat are ca scop promovarea unui anumit produs alimentar trebuie să includem mereu detalii legate de sezonul în care ne aflăm, schimbările legislative și de preț. Astfel, utilizatorii care vor căuta informații legate de aceste teme, dacă le găsesc pe site-ul pe care este promovat produsul nostru, probabil ne vor vizita pagina și chiar o vor distribui prietenilor lor. Același principiu poate fi extrapolat la majoritatea conținutului de marketing.
Interacțiunea cu utilizatorii
Implicarea utilizatorilor în povestea pe care o creăm în jurul brandului promovat aduce like-uri, link-uri și un bounce rate redus pentru site-ul nostru. Putem face acest lucru prin sondaje, testare de produse și implicarea ultilizatorului în procesul de producție. Să reluăm exemplul produselor alimentare citate mai sus. Vara este sezonul fructelor cu o durată de viață foarte scurtă, precum cireșele și zmeura, care trebuie culese și consumate foarte repede. Dacă promovăm site-ul unui producător de astfel de fructe, materialele pe care le producem pentru a susține brandul trebuie să îi promoveze calitățile, dar și să îi implice pe utilizatori. Putem începe prin a le oferi posibilitatea de a se implica direct, invitându-i să își culeagă singuri fructele. După aceea, putem să facem un sondaj pe rețelele de socializare prin care să aflăm cum preferă utilizatorii să prepare dulceața de cireșe și zmeură. Putem chiar să propunem un concurs pentru cea mai bună rețetă și să răsplătim câștigătorul oferindu-i produsele pe care le promovăm. Clienții vor deveni astfel implicați direct în promovarea brandului nostru.
În concluzie, trebuie să reținem că un conținut de calitate, relevant și actual trebuie să fie la baza strategiilor de marketing online. Dacă vrem să primim backlink-uri în mod sustenabil, cheia este investiția în conținutul de calitate. Află mai multe despre dezvoltarea strategiilor de marketing online cu succes SEO off-page și contactează unul dintre specialiștii AdSymphony.