Criteriile de alegere a culorii în marketing
Culorile beneficiază de puterea de a influența starea generală la nivel psihologic. În vreme ce percepția culorii este oarecum subiectivă, există câteva efecte ale culorilor care au o semnificație universală. Agenții din domeniul marketing-ului sunt buni cunoscători ai acestor caracteristici. Totodată, conștienți de faptul că aceasta constituie o dominantă în consistența valorii unui brand. Marketerii utilizează culorile în slujba ascensiunii brandurilor și oferă fiecărui design de logo o dimensiune de specificitate, care personalizează brandul.
Tu ce culori folosești?
Înainte de a crea materiale de marketing, fie ele broșuri, cărți de vizită, afișe sau site-uri web, este necesară documentarea culorii, cu toate implicațiile ei. Aplicabilitatea informațiilor legate de psihologia culorilor se concentrează într-o serie de etape. Stabilirea audienței țintă, căreia i se adresează materialele publicitare și alegerea culorilor considerate potrivite, cu miza de a influența reacția grupului respectiv. Un aspect imperativ este și alegerea culorii în raport cu conceptul și natura brand-ului respectiv, cu menținerea în permanență a scopului de a impacta audiența țintă. Înainte de a alege o culoare, este necesară o cercetare de natură psihologică, de vreme ce urmează ca aceasta să fie investită cu rolul de a fi motorul unui anumit brand. La fel de necesară este și documentarea de natură culturală. Cunoașterea preferințelor audienței ar trebui să constituie o precondiție a proiectării materialelor. De exemplu, galbenul reprezintă o culoare sacră în China, în vreme ce aceeași culoare are conotații negative în cultura greacă. În mod similar, locuitorii țărilor cu climă tropicală răspund pozitiv la culorile calde, în timp ce popoarele nordice preferă culorile reci.
Așadar, este o certitudine faptul că, în marketing, culorile sunt un element central în vizarea succesului. Sintetizând parametrii în care acționează culoarea, se poate evidenția că aceasta are un efect major asupra subconștientului.
Culoarea albastră a logo-ului Facebook nu este aleasă aleator, ci în funcție de emoția pe care brandul își propune să o transmită publicului. Albastrul contribuie la construirea sentimentului de încredere față de un anumit brand sau produs. În paradigma restaurantelor de tip fast-food predomină culorile aprinse, precum roșu, portocaliu și galben. Restaurantele utilizează aceste culori bazându-se pe studiile care demontrează faptul că aceste culori stimulează apetitul și încurajează consumul rapid de alimente.
Cum percep clienții culorile
Pentru întărirea încrederii în forța de impunere a culorii pentru clienți ori consumatori. Vă prezentăm câteva dintre constatările realizate în urma unor studii tematice şi sondaje de opinie:
- pentru cei mai mulți dintre consumatori culoarea reprezintă principalul motiv pentru care cumpară un anumit produs
- consumatorul face o judecată subconștientă a unui produs în câteva zeci de secunde de la contactul vizual, această părere neconștientizată fiind într-o mare măsură bazată pe culoare
- aparența vizuală constituie criteriul a 90% din cumpărători
- un mare procent dintre clienți consideră că o anumită culoare mărește șansele de recogniție a unui brand
- un mare procent de cumpărători nu revin într-un magazin din cauza esteticii generale a acestuia
- culorile stimulează înțelegerea într-un procent de 73% și ajută la învățare cu 55-68%
- o reclamă în care sunt folosite culori este recepționată cu 42% mai mult decât una în care s-au folosit nonculori