Platformele social media schimbă constant modul în care informația este comunicată și consumată. Brandurile livrează în mod susținut conținut pe diverse canale, iar dintre toate tipurile de content, materialele video generează cu 1200% mai multe share-uri decât imaginile și textul la un loc, arată https://medium.com.
Materialele video sunt cel mai eficient tip de conținut prin care îți poți promova online produsele sau serviciile. Ele trezesc emoții, sunt stimulative vizual și creează dezbateri, iar toate acestea duc la un boost al conversiilor.
Videoclipurile cresc rata de engagement, deoarece ele creează o legătură între clienți și branduri, contribuie la fidelitatea față de brand și încurajează dezbaterile pe un anume subiect. Userii rețin 95% dintr-un mesaj atunci când acesta este livrat prin intermediul unui video, comparativ cu procentul de 10% pe care îl rețin atunci când parcurg un text, arată shutterstock.com.
Sfaturi pentru video-uri în social media
Video-urile în social media sunt poate cel mai versatil tip de conținut pe care îl poate folosi un brand în campaniile de marketing. Iată de ce ideea de realizare conținut video reprezintă o oportunitate uriașă de a-ți crește afacerea:
- 93% dintre branduri susțin că au câștigat un nou client folosind un video în social media, 500 de milioane de persoane folosesc Instagram Stories în fiecare zi, iar 90% la sută dintre ele urmăresc cel puțin un cont de business, arată playplay.com.
- 51.5% dintre useri folosesc internetul pentru a urmări materiale video, show-uri TV și filme, potrivit raportului Digital 2022 realizat de Hootsuite.
Citește mai departe câteva sfaturi care te vor ajuta în procesul de creație conținut video ce va atrage atenția publicului tău, în funcție de platforma pe care vrei să îl distribui!
Respecta durata recomandată în funcție de platformă
Fiecare canal de social media are cerințele sale în ceea ce privește conținutul video. Iată care este durata pe care video-ul tău trebuie să o respecte, în funcție de platforma pe care acesta urmează să fie distribuit:
- Instagram Videos: începând cu anul 2021, video-urile din feed și platforma IGTV au fuzionat, fiind creat un nou format, numit Instagram Video. Durata maximă admisă a unui video este de 60 de secunde, dar poți uploada și clipuri video mai lungi, pe care să le tai în fragmente de 1 minut. Dacă ai un cont verificat, poți uploada și video-uri de 60 de minute de pe desktop.
- Instagram Stories: durata maximă admisă pentru un slide al unui story este de 15 secunde.
- Instagram Reels: poți realiza un clip de 15, 30, 45 sau 60 de secunde.
- Facebook: durata maximă admisă a unui video este de 240 de minute, dar este recomandat ca acestea să nu depășească totuși un minut. Dacă vorbim de o serie de videoclipuri, atunci poți crea câte un clip de maximum 3 minute. Pentru ad-uri in-stream, în schimb, ele trebuie să fie mai lungi de 3 minute, iar pentru story-uri, durata recomandată este de maximum 20 de secunde.
- TikTok: Anul trecut, platforma a extins durata maximă a unui video de la 1 minut la 3 minute, iar ulterior, la 10 minute. Însă cea mai bună performanță e înregistrată de video-urile care au o lungime de maximum 15 secunde.
- Twitter: lungimea maximă admisă a unui video este de 2 minute și 20 de secunde, însă un video performant ar trebui să aibă 44 de secunde.
- YouTube: conturile verificate pot posta videoclipuri chiar și de 12 ore, dar video-urile virale, de exemplu, nu depășesc de regulă 2 minute.
- LinkedIn: un video nativ poate avea o durată de până la 10 minute, iar video ad-urile, 30 de minute. Lungimea recomandată este de maximum 30 de secunde.
- Snapchat: Lungimea maximă admisă a unui video este de 10 secunde, iar cea recomandată, de 7 secunde.
- Pinterest: platforma pune la dispoziție două formate de video: Video Pins – cu o durată între 4 secunde și 15 minute și Pinterest stories – maximum 60 de secunde.
Adaptează formatul pentru dimensiunile potrivite
Iată ce specificații trebuie să aibă un video, în funcție de platforma pe care este distribuit:
- Format recomandat: .MP4 sau .MOV
- Dimensiuni: 1280 x 720 (landscape și square)
Instagram Feed Videos
- Format recomandat: .MP4
- Dimensiuni: 1080 x 1080 pixels (max)
Instagram Story Ads
- Format acceptat: MP4, MOV sau GIF
- Dimensiuni: 1080 x 1920
Instagram Videos
- Format acceptat: MP4, MOV sau GIF
- Dimensiuni: 1080 x 1920
- Format recomandat: .MP4 și .MOV
- Dimensiuni: 1280 x 720 (landscape), 720 x 1280 (portrait), 720 x 720 (square)
YouTube (standard video)
- Format recomandat: MP4
- Dimensiuni: 3840 x 2160 (max.)
LinkedIn (shared video)
- Format acceptat: .ASF, .AVI, .FLV, .MOV, .MPEG-1, .MPEG-4, .MKV, și .WebM
- Dimensiuni: 4096 x 2304 (max)
Snapchat
- Format acceptat: .MP4 sau .MOV.
- Dimensiuni: 1080 x 1920
- Format acceptat: .MP4, .MOV
- Dimensiuni: Square – 600 x 600, Vertical – 600 x 900
Story Pins
- Format acceptat: .MP4, .MOV
- Dimensiuni: 1080 x 1920
TikTok
- Format acceptat: .MP4, .MOV
- Dimensiuni: 1080 x 1920
Captează atenția încă de la început
Dacă în anul 2000, durata de atenție era de 12 secunde, în 2021, aceasta a scăzut la 2 secunde, potrivit Facebook. Pentru un video urmărit pe desktop, durata medie de atenție este de 2.5 secunde, iar pe mobil, de 1.7 secunde. Astfel că primele secunde sunt critice pentru succesul unui video, de aceea trebuie să te asiguri că acesta va capta atenția userilor încă de la început. Folosește imagini de impact, care să trezească interesul utilizatorilor, și nu uita de thumbnail! Acesta are un rol important în decizia de a da sau nu play materialului video.
Include call-to-action
Un call-to-action (CTA) este o acțiune pe care vrei ca userul să o îndeplinească după ce îți vizionează clipul. Îl poți îndemna, la finalul videoclipului, să îți acceseze site-ul, paginile de produs, să dea subscribe sau follow sau să îți urmărească și alte videoclipuri.
Ce video prinde cel mai bine și pe ce platforma?
Cele mai populare platforme pentru video sunt YouTube, TikTok, Facebook și Instagram, însă pentru a stabili care e cel mai potrivit canal pentru afacerea ta, trebuie să:
- Îți setezi obiectivele
- Definești audiența
- Alegi tipul de video pe care dorești să îl distribui
- Monitorizezi perfomanța materialului video
În funcție de acești factori, vei vedea care sunt cele mai potrivite tipuri de conținut video și care sunt canalele unde acestea vor avea parte de cea mai bună vizibilitate. Iată câteva statistici referitoare la cele mai populare platforme pentru materialele video:
- YouTube
- Peste 2 miliarde de utilizatori
- Public cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani
- 90% dintre clienți descoperă noi branduri și produse prin intermediul YouTube
- Tipuri de materiale video populare: review, unboxing, testimonial, vlog.
- Un miliard de utilizatori
- 31% dintre useri au vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, arată statista.com
- 73% dintre comercianți susțin că au câștigat un nou client prin intermediul Instagram stories
- Tipuri de materiale video populare: story, influencer video, tutorial.
- 2.912 miliarde de utilizatori
- Cel mai mare grup demografic de utilizatori e reprezentat de femei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și bărbați de 25 – 34 de ani, potrivit statista.com
- 64% dintre companii susțin că au obținut un nou client cu ajutorul unui video în ultimele 12 luni
- Tipuri de materiale video populare: interviuri, clipuri educaționale, video-uri de tipul behind the scenes sau video-uri de tipul user-generated content (review-uri).
- Tik-Tok
- 1 miliard de utilizatori
- 43% din publicul de pe TikTok are vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit omnicoreagency.com.
- Sondajul realizat de Hootsuite în 2022 referitor la trendurile în social media arată că 24% dintre marketeri consideră că TIkTok este eficient pentru atingerea obiectivelor.
- Tipuri de materiale video populare: conținut amuzant, distractiv, dance challenge-uri.
AdSymphony îți pune la dispoziție servicii de realizare continut video care te vor ajuta să oferi publicului tău content video potrivit pentru orice platformă, în așa fel încât să îți poți atinge obiectivele de business setate.