Streaming video – Netflix, HBO Go, Prime Video și VOYO

Te așteptăm la o cafea pentru a discuta despre proiectul tău!

Streaming video – Netflix, HBO Go, Prime Video și VOYO

Pandemia și restricțiile inerente acestei perioade au schimbat obiceiurile de consum media. Astfel, oamenii au ajuns să petreacă din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, acasă, accesând cu precădere platformele de streaming pentru filme și seriale cu plată: Neftlix, HBO Go, Amazon Prime. Un fenomen care a adus venituri uriașe operatorilor de astfel de servicii. În 2020, de exemplu, piaţa europeană de streaming a avut încasări de peste 11,5 miliarde de euro, potrivit news.ro, citat de paginademedia.ro. Conform proiecțiilor, veniturile vor ajunge la 149.34 miliarde de dolari până în 2026, arată https://www.businesswire.com.

Evoluția accelerată a platformelor de streaming filme și seriale în pandemia din 2020

Apetitul pentru oferta platformelor de streaming video a cunoscut o explozie globală. Timpul petrecut în fața ecranului de cei care au accesat aceste servicii a crescut cu 44% în ultimele trei luni ale anului trecut, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele sunt prezentate de un studiu realizat de Conviva, o companie din California specializată în cercetare (sursa: https://eu.usatoday.com). „2020 va rămâne în istorie ca un an crucial pentru platformele de streaming. Industria a lansat noi servicii, blockbustere, înregistrând astfel o dezvoltare uriașă“, arată Conviva în raportul publicat.

La nivel global, Netflix, cel mai mare serviciu de streaming, a depășit 200 de milioane de abonamente, potrivit Wall Street Journal. Netflix se află pe primul loc și în preferințele românilor. Astfel, potrivit unui studiu realizat de European Audiovisual Observatory, Netflix ocupă primul loc în România în categoria serviciilor de video online la cerere cu abonament, cu 40% din numărul de abonați în anul 2020. Este urmat urmat de Voyo (Pro TV) – 38% și Amazon (PrimeVideo) – 21%, din totalul de 1,16 milioane de abonați la nivel național, arată Media Expres.   

Cele mai accesate platforme de streaming la nivel global în pandemie

În perioada februarie-martie a anului trecut, majoritatea platformelor de streaming video au înregistrat rezultate istorice. Netflix și Amazon, de exemplu, au avut parte de o creștere substanțială a consumului de conținut video. În Italia și Spania, numărul de instalări ale aplicației Netflix a crescut, în martie 2020, cu 57%, respectiv 34%, arată ww2.deloitte.com.

Aproape 16 milioane de oameni și-au creat cont pe Netflix în primele trei luni ale anului trecut, potrivit  bbc.com. „Netflix este și va continua să fie compania cel mai puțin afectată de Covid-19“, a declarat Eric Haggstrom, analist eMarketer, citat de bbc.com.

La rândul său, Amazon Prime și-a mărit lista de abonați cu 50 de milioane de noi utilizatori la nivel global în timpul pandemiei, ajungând la o creștere de 33%, potrivit datelor prezentate de The Verge. Pentru Amazon, 2020 a fost cel mai profitabil an de până acum, dezvoltându-se într-o perioadă în care alte afaceri aveau de suferit sau dispăreau.  

În martie 2021, Warner Media, conglomeratorul din care face parte HBO, anunța că timpul petrecut de utilizatori pe platforma HBO Now a crescut cu 40% față de media din luna anterioară, potrivit publicației Variety.

Cu peste 200 de milioane de abonați la nivel global, Netflix și-a securizat poziția de lider în topul platformelor de video streaming. Pe locul doi se poziționează Amazon Prime, cu 150 de milioane de abonați. HBO Max înregistra 12.1 milioane de conturi în SUA la mijlocul acestui an, arată cnet.com

Câte ore au petrecut utilizatorii de video streaming în fața ecranelor

Potrivit bbc.com, userii au accesat serviciile de streaming video precum Netflix, Amazon Prime sau Disney+ timp de o oră și 11 minute pe zi. De asemenea, 12 milioane de oameni s-au abonat la unul dintre aceste servicii, iar trei milioane dintre ei nu accesaseră niciodată astfel de servicii. 

Diagrama de mai sus afiseaza, statistic, pe ce consumă timpul o persoană activă, urbană, cu vârsta între 18 și 35 de ani. Foarte important este că, atât timpul alocat telefonului cât și streamingului video, sunt timpi exclusivi dedicați respectivelor activități. În realitatea aceste activități fiind concomitente cu alele din diagramă, astfel timpul total utilizat pentru acestea crescând considerabil. Desigur, statistica include toate zilele săptămânii, de luni până vineri.

Care au fost platformele de streaming preferate ale românilor în timpul pandemiei

Studiul Tendințe ale consumului cultural în pandemie – ediția I, coordonat de Carmen Croitoru și Anda Becuț Marinescu (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), a analizat perioada 04.06.2020-28.08.2020. Rezultatele studiului, la care au participat 1.000 de persoane, arată că 69% dintre cei intervievați, cu vârste cuprinse între 36 și 50 de ani, au vizionat filme prin streaming video. Același studiu arată că 55% dintre cei intervievați, aparținând mediului urban, au folosit internetul pentru vizionarea de filme sau programe TV difuzate online (Netflix, HBO Go etc.)

Așa cum era de așteptat, Netflix se află în topul preferințelor românilor. Potrivit justwatch.com, în România, la finalul lui 2020, Netflix avea o cotă de piaţă de 44%, fiind urmat de HBO Go, cu 26%, și de Amazon Prime Video, cu o cotă de piaţă de 15%. Un studiu realizat de European Audiovisual Observatory, care folosește date furnizate de Ampere Analysis, arată că Netflix deține supremația în România în categoria serviciilor SVOD (video online la cerere cu abonament), cu 40% din numărul de abonați în anul pandemiei 2020, urmat de Voyo (Pro TV) – 38% și Amazon (PrimeVideo) – 21%, la un total național de 1,16 milioane de abonați, notează Media Expres. De asemenea, o cercetare European Audiovisual Observatory, citată de revista Forbes (bazată pe date ale Ampere Analysis), arată că Netflix era pe primul loc în ceea ce privește serviciile de video online la cerere cu abonament -u 40% din numărul de abonați în 2020, fiind urmat de Voyo – 38% și Amazon Prime Video) – 21%, dintr-un total național de 1,16 milioane de abonați.

Calculele Media Expres estimează că încasările Netflix din România, pe anul 2020, sunt cuprinse între 3.7 și 5.5 milioane de euro pe lună (prețul unui abonament minim fiind de 7,99 euro, iar prețul abonamentului Prime este de 11,99 de euro pe lună). Voyo și Amazon Prime Video oferă abonamente lunare de aprox. 3 euro, rezultând venituri estimate de 6 milioane de euro pe lună.

În România VOYO, platforma de streaming filme și seriale deținută de PRO TV ocupă locul 2 din punct de evdere al numărului de abonați. Totuși nu știm cu exactitate dacă toți sunt plătitori lunari, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte.

39% din piața mondială reprezintă Netflix

Potrivit USA Today, Netflix are peste 200 de milioane de abonați la nivel global

Amazon Prime – peste 150 de abonați

Disney+ – 94.9 milioane de abonați

Hulu – 35,4 milioane de abonați

HBO Max – 37.7 de milioane de abonați.

Un micro-sondaj realizat de AdSymphony

Am realizat pe LinkedIn un micro-sondaj, micro deoarece are doar 51 de răspunsuri. Am ales să menționăm sondajul deoarece îl considerăm relevant pentru nișa de populație care lucrează în domeniul marketingului digital și pentru că este relevant prin prisma întrebării la care au răspuns aceștia: ”Ce platformă folosiți pentru filme?”. Posibil ca, dacă întrebarea ar fi fost: ”La ce platformă sunteți abonați?” sau ”La care dintre platforme v-ați făcut abonament?” rezultatul să fi fost altul.

Proiecții pentru platformele de video streaming

În 2020, încasările operatorilor de video streaming au fost de 59 de miliarde de dolari. Trading Platforms arată că platformele de streaming video vor genera peste 100 miliarde de dolari până în 2024. În Statele Unite ale Americii sunt cei mai mulți consumatori de servicii de streaming video, veniturile încasate din SUA, estimate pentru acest an, însumând 32 de miliarde de dolari. „Popularitatea serviciilor de streaming era recunoscută dinaintea pandemiei, însă carantina a creat o creștere a engagement-ului, care a depășit toate așteptările. În anii care urmează, se pare că aceste platforme vor domina industria media“, a declarat editorul Trading Platforms, citat de senalnews.com

Surse:

https://www.businesswire.com/news/home/20200225005696/en/Global-Video-Streaming-Market-Expected-to-Grow-with-a-CAGR-of-18.3-Over-the-Forecast-Period-2019-2026u002du002d-ResearchAndMarkets.com
https://www.paginademedia.ro/2021/02/netflix-amazon-prime-incasari-uriase-in-2020/
https://eu.usatoday.com/story/tech/2021/02/16/netflix-amazon-streaming-video-disney-hulu-hbo-max-peacock/6759020002/
https://www.wsj.com/articles/worldwide-streaming-subscriptions-pass-one-billion-during-pandemic-11616079600#:~:text=The%20world’s%20largest%20streaming%20service,t%20even%20two%20years%20old
https://www2.deloitte.com/be/en/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/online-media-streaming.html
https://variety.com/2020/digital/news/hbo-now-streaming-growth-stats-coronavirus-1203543848/
https://senalnews.com/en/research/the-video-streaming-segment-will-pass-1-billion-users-in-2021
https://www.cnet.com/tech/home-entertainment/hbo-max-direct-subscribers-rise-to-12-1-million-up-25-in-three-months/#:~:text=HBO%20Max%20had%2012.1%20million,soon%20after%20HBO%20Max%20launched.
https://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2021/04/Tendinte_consum_cultural_pandemie_edI.pdf
Estimare Media Expres: Netflix are în România aproximativ 500.000 de abonați și a încasat în 2020 peste 48 de milioane de euro din abonamente

CONTACTEAZĂ-NE

Te așteptăm la o cafea pentru a discuta despre proiectul tău!

PORTOFOLIU

Vezi cele mai recente proiecte ale noastre de Newslettere